Wat is VCA en waarom volg je een VCA cursus?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Een VCA cursus is een opleiding voor jouw als werknemer in bijvoorbeeld de bouw- en industriesectoren, waarin wij jouw leren hoe jij veilig en verantwoord kunt werken volgens de richtlijnen van VCA. Het doel is om ongevallen en incidenten op de werkplek te voorkomen.

Er zijn 5 redenen waarom het belangrijk is om een VCA cursus te volgen:

  1. Veiligheid op de werkplek: Een VCA cursus vergroot jouw kennis over veiligheid op de werkplek en hoe jij risico’s kunt verminderen.
  2. Wettelijke verplichting: In sommige branches is het verplicht om een VCA diploma op zak te hebben, waardoor de kans op ongevallen en schade op de werkplek verminderd wordt. Op bijvoorbeeld bouwplaatsen kunnen ze jou weigeren indien je niet in het bezit bent van het VCA diploma.
  3. Carrièreontwikkeling: Een VCA cursus met diploma toont aan dat je bekend bent met de regels en reglementen op het gebied van veiligheid en dat je professioneel bent. Iedere leidinggevende of ZZP’er op een bouwlocatie, of andere risicovolle locatie, dient in het bezit te zijn van een VOL VCA diploma.
  4. Betere arbeidsomstandigheden: Door een VCA cursus te volgen verbeteren de arbeidsomstandigheden en de algehele veiligheid op jouw werkplek en daardoor kun je met een veilig gevoel werkplezier ervaren.
  5. Verzekeringen: Sommige verzekeraars verlangen een VCA certificaat voor bepaalde branches, waardoor je verzekerd bent van een veiligere werkomgeving en beter verzekerd bent.

97% van onze VCA cursisten slagen in één keer. Dat lukt jou ook! 

Dit is het verschil tussen een VCA Basis, VCA VOL of VIL VCU cursus:

De belangrijkste verschillen: 

VCA Basis cursus: hierin leer jij het basisniveau van een VCA certificering en richt jij je als uitvoerende medewerker op de minimale eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu op jouw werkplek.

VCA VOL cursus: dit is weer een extra stapje hoger dan Basis en is het volgende niveau van een VCA certificering. Tijdens deze cursus richt jij je als leidinggevende op de meer uitgebreide eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu op jouw werkplek. Iedere leidinggevende of zzp’er op bijvoorbeeld een bouwlocatie, of andere risicovolle locatie, dient in het bezit te zijn van een VOL VCA diploma. 

VIL VCU: De VIL VCU cursus is bedoeld voor intercedenten en leidinggevenden die werkzaam zijn binnen een uitzend- of detacheringbureau en is een verplichte cursus voor ieder uitzend- of detacheringsbureau die VCA gecertificeerd zijn. 

Kortom; de verschillende niveaus van een VCA cursus en de bijbehorende VCA diploma richten zich op steeds specifiekere eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. 

Waarom kiezen voor een VCA cursus via Tutorial?

  • In één dag jouw diploma op zak met onze ééndaagse VCA cursus
  • Een VCA cursus inclusief examen en officieel diploma
  • Op meer dan 19 locaties in Nederland; ook bij jou in de buurt
  • In-company: in grote en kleine groepen een VCA cursus halen op jouw locatie

Hoe ziet een VCA cursusdag er uit?

  • Een VCA cursus start om 9:00 en duurt tot 16:30
  • Om 17:00 vindt het examen plaats en duurt ongeveer één uur
  • Na binnenkomst checken wij jouw aanmeldgegevens en kun je rustig opstarten met een kop koffie 😉.
  • Dan zal de cursus starten waarin alle onderwerpen worden behandeld en ook tussentijds worden getoetst als onderdeel van de oefening.
  • Er is tijdens de cursus mogelijkheid om vragen te stellen en er zal ook af en toe een pauze zijn.
  • Na het behandelen van de onderwerpen worden er examenvragen geoefend.
  • Als de VCA cursus is afgelopen heb je de mogelijkheid om vragen te stellen om je zo goed voor te bereiden op het VCA examen.

Veel gestelde vragen over een VCA cursus

Welke VCA cursus moet ik hebben?

Weet je niet zo goed welke VCA cursus je moet kiezen? Er zijn 3 verschillende VCA cursussen: 

Basisveiligheid VCA is er voor uitvoerende medewerkers
VOL VCA: voor leidinggevende medewerkers
VIL VCA: voor intercedenten (uitzendbureau’s)

Ik heb een VCA cursus gevolgd maar moet opnieuw examen doen, kan dat?

Ja, het is mogelijk om opnieuw examen te doen voor een VCA-certificaat als je niet geslaagd bent bij je eerste poging. Je moet echter wel een wachttijd in acht nemen voordat je opnieuw examen kunt afleggen. De wachttijd voor een VCA Basisveiligheid examen is minimaal 7 dagen en voor een VCA VOL examen is de wachttijd minimaal 14 dagen.

Om je verder te helpen kun je bellen met +31 53 432 97 94

Moet ik een VCA-cursus volgen om het examen te kunnen afleggen?

Nee, het is niet verplicht om een VCA-cursus te volgen, maar het wordt wel aanbevolen. Het kan helpen om de informatie beter te begrijpen en je voor te bereiden op het examen.

Kan ik een VCA cursus in een andere taal krijgen?

Ja, het is mogelijk om een VCA-cursus in een andere taal te volgen en het examen in een andere taal af te leggen. Geef bij het aanmelden voor een VCA cursus in het ‘Opmerkingen’ vak mee om welke taal het gaat. 

Wie heeft een VCA-certificering nodig?

Bedrijven en werknemers die werken in risicovolle omgevingen, zoals de bouw, petrochemie, metaalbewerking, enz. hebben vaak een VCA-certificering nodig.

Hoe lang is een VCA-certificaat geldig?

Een VCA-certificaat is in de regel tien jaar geldig.

Hoe lang is een VCA-certificaat geldig?

Een VCA-certificaat is in de regel tien jaar geldig.

Wanneer ontvang ik mijn VCA-certificaat?

Als je slaagt voor het VCA-examen, ontvang je binnen een paar weken het VCA-certificaat per post of digitaal.

Hoe bereid ik me voor op het VCA-examen?

Je kunt je voorbereiden op het VCA-examen door het lezen van het VCA-studieboek of het volgen van een VCA-cursus. Daarnaast kun je oefenexamens maken en de belangrijkste onderwerpen herhalen.

Hoeveel vragen zijn er op het VCA-examen?

Er zijn 40 vragen op het VCA-examen en je moet 28 of meer vragen goed beantwoorden om te slagen.

Bel ons! Whatsapp