ONDERWIJS NA CORONA - Tutorial Opleidingen & Advies BV, voor al uw VCA-, BHV-, Heftruck en veiligheids-cursussen en opleidingen!

42398624

Steeds meer bedrijven geven aan dat zij ook als iedereen gevaccineerd is digitaal werken blijft stimuleren. Het bespaart tenslotte ontzettend veel reistijd. Niet alleen van uw medewerker naar kantoor, maar ook van uw medewerker naar de klant. Online werken biedt ook veel gemak. We denken dat dit voor het onderwijs niet anders zal zijn. Waar bijvoorbeeld voorheen bij hevige sneeuwval overwogen werd om lessen uit te laten vallen, kunnen scholen nu snel schakelen met online lessen. Online onderwijs blijft. De vraag is alleen: “Wat is daarvoor nodig?”

Om die vraag te beantwoorden heeft de Europese Unie het ‘Digital Education Action Plan (2021-2027) opgesteld. Dit plan is bedoeld om het onderwijs verder klaar te maken voor digitaal onderwijs.

Belangrijke speerpunten in dit plan zijn:
- Het verbeteren van de infrastructuur. We hebben de afgelopen tijd allemaal kunnen ervaren dat massaal online zijn gevolgen heeft voor onze online lessen en/of overleggen. Regelmatig was er sprake van geen beeld en/of geen geluid.
- Digitaal vaardige docenten. We horen heel verschillende geluiden. Op de ene school is het digitaal onderwijs goed geregeld met veel interactie tussen docent en leerling. Op de andere school beperkt digitaal onderwijs zich tot de opmerking: “Zijn er nog vragen over het huiswerk?”
- Kwalitatief hoogwaardige content, gebruiksvriendelijke online tools en veilige platforms. Veel scholen zullen ook gemerkt hebben dat digitaal onderwijs iets anders is dan het omzetten van een hoofdstuk naar een pdf. Leerlingen verwachten van digitaal lesmateriaal dezelfde interface die ze gewend zijn als ze op het internet surfen. Digitale content moet daar op aansluiten en moet eenvoudig te gebruiken zijn, met respect voor de privacy van de gebruiker.

De Europese Unie gaat de komende tijd allerlei initiatieven opstarten om te zorgen dat deze speerpunten vertaald worden naar praktische oplossingen voor het onderwijs.

Wij kunnen ons helemaal vinden in dit plan van de Europese Unie. De leeromgeving van Oper@tor is er klaar voor!